Spar penge med LED

715
0
DEL

Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

De fleste ved godt, at der kan være penge at spare ved at skifte sine almindelige pærer, eller sågar elsparerpærere med LED. Det er dog langt fra alle, der rent faktisk er klar over hvor meget man kan spare. Det kan du blive lidt klogere på her.

Det er naturligvis et regnestykke, der kan være lidt svært at regne ud. Det afhænger nemlig af rigtig mange faktorer. Vigtigst af alt er det ikke overraskende, hvor meget du bruger i forvejen. Jo mere du bruger, jo mere kan du i sagens natur også spare ved at skifte.

Bruger du eksempelvis Halogen pærer, kan du spare helt op mod 90% pr pære ved at skifte til LED. Skifter du fra sparerpærer til LED er besparelsen omkring 60%. En af grundene til den store besparelse er, at halogen og glødepærer briger 90% af energien på varme, mens det kun er 10% der går til lys. Da en LED pærer ikke bliver varm, kan du finde de 90%’s besparelse der.

1000 kroner pr. rum

LED pærer og spots er billigere end de “normale”. I takt med at de er blevet så udbredte og populære, er de dog også faldet meget i pris. Dette betyder, at de langt hurtigere end tjent hjem, end det tidligere var tilfældet. Skifter du en almindelige halogen GU10 spot med en LED version, vil du spare 72 kroner pr. år. Har du et rum med 10 spots, betyder dette en besparelse på omkring 1000 kroner om året. Jo flere rum du skifter i, jo flere penge sparer du altså også.

Det skal naturligvis siges, at det kommer an på, hvor meget de er tændt. Er de tændte en time om dagen, er besparelsen begrænset, men er de tændt døgnet rundt er besparelsen stor. Som du kan se her koster en LED spot fra omkring 49 kroner, og den udgift er altså hurtigt tjent hjem.