Sådan får du en bedre nattesøvn

949
0
DEL

Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

For mange mennesker er manglende søvn et stort problem – og det bliver ikke bedre. I en tid, hvor teknologi og skærmlys dominerer, kan det være svært at mærke, hvornår kroppen har brug for ro. Det kan have konsekvenser for helbredet – og lige netop dét og meget mere kan du læse om i denne guide til, hvordan du optimerer din nattesøvn.

Sørg for at have en god seng

Der hersker forhåbentligt ingen tvivl om, at sengen bærer et af de største ansvar for kvaliteten af vores søvn. En dårlig seng vil kunne mærkes – enten ved, at du har svært ved at falde i søvn og føler ubehag, eller at du vågner op med ømme led. En god seng vil derimod være komfortabel, blød og rar at ligge i. Når en seng opfylder disse krav, er det en hel del lettere at justere på sin søvn. Men dét, der er endnu vigtigere, er madrassen. De mest populærer typer kaldes springmadrasser, der giver en masse komfort – se for eksempel disse lækre springmadrasser!

Ikke bare din seng spiller en stor rolle, men også resten af det rum, du sover i. Kender du ikke det med at sove meget bedre, når der er gjort rent?

Spis et let aftenmåltid

En anden god vane at have, er at spise et let aftenmåltid. I vores moderne kultur er det meget almindeligt, at aftensmaden er dagens største måltid, men faktisk kan det sende fordøjelsen på overarbejde, så kroppen har svært ved at slappe af.

Få ro i kroppen

Det er meget vigtigt, at man er helt rolig, inden man går i seng. Hvis man ikke er rolig, kan man sandsynligvis ikke slippe sit tankemylder eller bekymringer. En måde du kan komme helt ned i kroppen på, er meditation. Meditation eller kropsscanning har vist sig at være enormt effektivt i forhold til at slappe af – for kun en afslappet krop kan få det bedste ud af søvnen.

Noget andet er at lade være med at overanstrenge din krop for meget om aftenen. Det kan for eksempel være ved at træne – for hvis du træner hårdt lige inden du skal sove, vil du også have enormt svært ved at falde i søvn. Derfor er det bedst at dyrke blide motionsformer som yoga, løb eller cykling om aftenen – ellers er det bedst for kroppen, at træning foregår om dagen.

Undgå skærmlys

Du har helt sikkert hørt rådet før, men ikke desto mindre er det rigtigt. Hvis du udsætter dine øjne for skærmlys om aftenen, snyder du din hjerne til at tro, at det er dag. Alene af den grund bliver søvnfremkaldende hormoner ikke frigivet, og du vil derfor ikke komme til at føle dig specielt træt, når du skal til at sove. En god regel er at lukke skærmene efter kl 21, så du er klar til at sove lidt senere. Du kan eventuelt læse eller lytte til en spændende bog, tegne eller spille et spil med dine venner eller din familie.